bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Megnyitott a Vasfüggöny Múzeum Lovásziban

május 23, 2023

Az Olajbányász Művelődési Ház irányába fordulva balra találjuk a múzeumot, melynek kialakítására egy pályázat nyújtott forrást. A kiállítótérben helytörténeti és az egykori határvédelemhez kapcsolódó tárgyi emlékek kerültek be, de található az épület mellett egy sziréna is, aminek régen a bunker tetején volt a helye. A fő turisztikai attrakció Lovásziban a légópince, avagy a bunker, mely felújításon esett át, megújult a szellőzőrendszer és a gépészet, illetve információkban gazdag, interaktív kiállítás kapott benne helyet tablókkal, vetítéssel. A pince elején öt tabló nyújt részletes földtörténeti ismereteket a településen az 1940-es évektől bányászott kőolaj keletkezéséről.

Továbbhaladva az egykori óvóhely labirintusán régi típusú telefonokon hallgathatnak a látogatók történeteket a múltból, megismerhetik a falu történelmét képes vetített előadáson annak első írásos említésétől napjainkig, a parancsnoki szobában pedig a parancsnok utasításait követve a látogatók kezelhetik az irányítópultot és még egy légoltalmi riasztás is része a látogatásnak.

A múzeum és a légoltalmi pince bejárására mintegy másfél órát vesz igénybe. Szerveznek emellett hosszabb bunkertúrákat is, melyek során a határvidék hidegháborús emlékeit kutathatják fel a résztvevők túravezetővel. A látogatókat keddtől szombatig előzetes bejelentkezés után fogadják. A programok népszerűek, évről évre több mint ezer érdeklődőt köszönthetnek.

Share on: