bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

ÚT A MÉLYBE – új turisztikai fejlesztések valósultak meg Lovásziban és térségében

április 27, 2023

Lovászi Község Önkormányzata vezető kedvezményezettként sikeresen pályázott az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program pályázatára „Hagyományos, energetikai-ipari tematikájú közös turisztikai fejlesztések a hármas határtérség magyar és horvát oldalán (ENERGY TOUR)” címmel.

A projekt keretében konzorciumi partnerként Lenti Város Önkormányzata, Gosztola Község Önkormányzata, valamint a szomszédos Horvátországból Muraszerdahely (Mursko Središće) Város Önkormányzata is energia-tematikájú kulturális-turisztikai fejlesztéseket valósított meg.

A Lovászi belterületén, a XX. század elején-közepén megépített légópince (bunker) egyedülálló létesítmény az országban. A légópince felújításával lehetőség nyílt

A bunker fejlesztésének keretében az interaktív kiállítás megvalósult, a kiállítás infrastrukturális alapjait szolgáló fejlesztések, építészeti, villamos, valamint gépészeti kivitelezési munkák megtörténtek a déli bejáratot érintő folyosón, továbbá a parancsnoki és kórháztermekben.

A beruházás eredményeként cél egy olyan, országosan egyedülálló interaktív kiállítás megvalósítása történt a mélyben, melynek keretében bemutatásra kerülnek a kőolaj keletkezésén túl a település és a légópince hidegháborús időszakának élete, az 1956-os történések helyi vonatkozású megismertetése. A kép- és hanghatásoknak köszönhetően az ide látogatók bepillantást nyerhetnek a veszélyhelyzeti protokollról, egyedülálló élményeket biztosítva a látogatók részére. A projekt megvalósítását követően a légópince jelen felújítással érintett része is látogathatóvá válik minden érdeklődő számára, vezetett túrák keretében.

A projekt keretében megvalósult pontszerű fejlesztéseknek köszönhetően tartalmas időtöltés biztosított a térségben.

A légópincéről, valamint a projekt keretében megvalósított turisztikai fejlesztésekről a  www.energytour.hu weboldalon található információ.

Share on: